Kalender 2018 - 2019

Een dag in COOP, nieuwe economische en culturele pool aan het kanaal

Datum: 5 mei 2018 10:30
Details :

Op zaterdag 5 mei 2018 vanaf 10:30 uur.

Fernand Demetskaai 23, 1070 Anderlecht

Nog niet zo lang geleden ontstond COOP.


COOP is een ontdekkings- en bedrijvencentrum aan de Demetskaai bij Biestebroeck in Anderlecht langs het kanaal dicht bij Molenbeek, open sinds eind 2017 en gerenoveerd met Europese fondsen. 30 percent van de oppervlakte van één van de grootste en oudste maalderijen van Brussel wordt ingenomen door het ontdekkingscentrum, tussen de bedrijfsruimtes door: een mix van tentoonstellingen, aula, cafetaria, ecotuin op 't dak, fantastische grote glooiende terrassen, …

Op de tweehonderdste verjaardag van de geboorte van Karl Marx bezoeken we dit innovatief project aan het Zuiden van het kanaal, in Anderlecht, randje Kuregem, aan de Fernand Demetskaai 23. In 2012 werd met de renovatie van de grootste en oudste maalderij van Brussel aangevangen. Tot dan toe was er een grote bandencentrale in gevestigd, waarna het gebouw werd aangekocht door de gemeente Anderlecht om er grotendeels kleine bedrijfjes in onder te brengen. 30% van de enorme oppervlakte zou gereserveerd worden voor een 'centre d'interprétation' (bezoekers-ontdekkingscentrum). Dat laatste werd verspreid over de beide immense gebouwen, bij wijze van spreken tussen de bedrijfsruimten in.

Het gaat er om verleden, heden en de toekomstige ontwikkelingen van dat dikwijls ondergeschoven deel van de kanaalzone en aanverwante wijken in Anderlecht/Kuregem en deels Molenbeek. En dat op vele vlakken: industrieel, ecologisch, historisch, vooral sociaal (huisvesting, migratie, onderwijs, etc.), qua urbanisme, mobiliteit, over het kanaal...en dat via zeer diverse ook multimediale en museale technieken. Je vindt er een schat aan speciale voorwerpen, speciale weetjes en informatie. Het hele project ademt de 'DIY' (do it yourself) sfeer. Er wordt met de vele scholen uit de wijken en met de migrantenverenigingen gewerkt, er is ruimte voor atelierwerking rond heel diverse onderwerpen, er worden gespecialiseerde ontdekkingswandelingen in de wijken georganiseerd, er is een auditorium voor uiteenzettingen en filmprojecties; etc... Het project biedt zich nadrukkelijk aan als werkplek voor de scholen en verenigingen, maar is er zeker ook voor individuen of in familieverband...

Voeg daarbij een sobere maar luchtige architectuur (door bureau BVBArchitecten van de huidige Vlaamse Bouwmeester), knappe glooiende houten terrassen, open 360° zicht over Brussel vanop de 7e verdieping, een ecotuin helemaal boven en een werktuin beneden, waar zich ook een atelier bevindt waar op artisanale wijze houten boten worden gebouwd, etc... Vorig jaar werd het project operationeel.

We worden verwelkomd en rondgeleid door José Menendez (die we nog kennen van een activiteit met de Garcia Lorca), de initiator en drijvende kracht achter het project. Rik Vanmolkot becommentarieert het gebouw vanuit cultureel oogpunt. Hij begeleidde het project inhoudelijk. Architect Thomas Rigby, die projectverantwoordelijke voor het architectenbureau was, licht het project bouwkundig en technisch toe en Sarah De Boeck (Cosmopolis) heeft het over de speciale handel in tweedehandswagens in Kuregem die ze wetenschappelijk bestudeerde.

Om 13 uur eindigen we met een maaltijd in de cafetaria boven, die ook een opleidingsproject is.

Inkom : 12€ (inkom en maaltijd)

Start : 10.30 h

Adres: Fernand Demetskaai, 23, 1070 Anderlecht

Bevestigen graag door overschrijving van 12€ op rekening BE 40 001 1199489 63 van de Boonkring