Archief

MENUET: NOBLESSE OBLIGE!

Datum: 14 februari 2018 19:00
Details :

In 1955 publiceert Louis Paul Boon Menuet, een korte roman met een vleugje erotiek waarin een arbeider, zijn vrouw en hun huishoudhulpje verstrikt raken in een driehoeksverhouding. De gelaagde krantenberichten over gruwelijke fait-divers die voyeuristisch neergepend werden door Louis Paul Boon, inspireerden LOD-componist Daan Janssens samen met Fabrice Murgia, acteur-regisseur en artistiek directeur van het Théâtre National een verontrustende “operatragedie in huiskamerformaat” te creëren. Een prachtige productie die in samenwerking met de Munt in het kader van het Cultureel Akkoord Vlaamse en Franse Gemeenschap tot stand kwam.

Het is het verhaal van een eenvoudig koppel. Hij is een ongeschoolde arbeider in de chemische industrie, zij is een onbevredigde huisvrouw die vreemdgaat. Ze haalt een dienstmeid van een jaar of twaalf in huis, een fris en vitaal kind dat aan de beproevingen van het leven een scherpzinnigheid met soms cynische en perverse trekjes heeft overgehouden.

Al snel blijkt dat zij de spelregels bepaalt: ze maakt haar baas gek van begeerte en haar jaloerse bazin droomt ervan haar de deur te wijzen.

De kracht van de door Daan Janssens gecomponeerde en door Fabrice Murgia geregisseerde opera ligt in de meervoudige vertelstructuur: we krijgen driemaal hetzelfde psychodrama te zien en te horen, telkens vanuit het subjectieve perspectief van een van de hoofdfiguren. Dat procedé werd al eerder toegepast in verhalen met meervoudig vertelperspectief, zoals Kurosawa’s meesterwerk Rashomon.

Taal: DE > FR & EN
Duur: 90'

 

Plaats: Théatre National, Grande Salle, Émile Jacqmainlaan 111-115, 1000 Brussel