Archief

Praten over belastingen: mission impossible?

Datum: 7 december 2017 20:00
Details :

Weinig gespreksonderwerpen brengen meer opwinding teweeg dan onze jaarlijkse belastingsaanslag. De naam alleen al. Citaat van Karl Marx: “Er is slechts één middel om het kapitalisme te doden: belastingen. Vroeger pleegde men aanslagen met vuur en zwaard, nu met belastingsaanslagen”.

Klagen over belastingen en sociale bijdragen doet het altijd goed, bijval verzekerd. Onze Franstalige zustervereniging PAC heeft er schoon genoeg van en startte daarom een campagne “Merci l’impôt”. Niet zozeer als Marxistisch wapen tegen het kapitalisme, maar als middel tot sociale solidariteit en verhoging van de koopkracht. Praten over fiscaliteit is tegelijk het maatschappelijk model in vraag stellen. We nemen deze uitdaging graag aan en daarom kwamen we met onze PAC-vrienden overeen om er samen een activiteit rond te organiseren. Dit keer niet met een tegensprekelijk debat, maar met een collectief gezelschapsspel “Parler de l’impôt: mission impossible”.

Elke speler kruipt in de huid van een personage met verschillende familiale situaties, inkomens en maandelijkse lasten. Een deel speelt onder het bestaand fiscaal- en sociale zekerheidsregime, anderen in een systeem zonder sociale bijdragen, noch personenbelasting. Aan het eind van het spel wordt het parcours en de financiële draagkracht van eenieder vergeleken. De resultaten worden geëvalueerd in een afsluitend groepsgesprek. En als afsluiter laat Lieven Denys, professor Fiscaliteit aan de VUB, er zijn licht over schijnen.

Plaats: Wijkhuis Chambéry, Chambérystraat 24, 1040  Etterbeek

Plus d'informations: http://www.pac-liege.be/expositions/mission-impossible