Archief

"Langer leven = langer werken!?" met Patrick Deboosere.

Datum: 21 december 2016 20:00
Details :

Langer leven = langer werken!?

Merkwaardig hoe weinig moeite het heeft gekost om deze ogenschijnlijk geweldig logisch klinkende uitspraak ingang te doen vinden in zowat alle geledingen van de samenleving. Niet alleen ter rechterzijde – uiteraard – maar ook de linkerzijde neemt deze slogan al te makkelijk aan…


Terwijl er andere, veel belangrijker vragen te stellen zijn, zoals:

Is het wel zo normaal dat omdat we gemiddeld ouder worden, we langer zouden moeten werken? Gaat het niet eerder over het aantal gezonde jaren na de pensioenleeftijd? En heeft dat dan niet veel te maken met vb. de zwaarte van het werk en de woon- en leefomstandigheden? En klopt het wel dat we de stijgende pensioenlasten in de toekomst niet aankunnen? Gaat het niet eerder over hoe we de rijkdom zullen verdelen?

Patrick Deboosere is onze centrale gast en uiteraard ook al jaren lid van de Boonkring. Hij is demograaf en leidt de onderzoeksgroep Interface Demography aan de VUB. In zijn boek ‘lang leve de vergrijzing’ gaat hij in tegen het doemdenken er rond.


Patrick gaat in gesprek met Kim De WitteKim De Witte is docent in de leergang pensioenrecht van de KU Leuven en pensioenspecialist van de PVDA.

Plaats: middenzolder GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

organisatie: Louis Paul Boonkring  in samenwerking met Curieus Brussel