Archief

Kindertekeningen van de Spaanse burgeroorlog.

Datum: 5 juni 2016 tot 30 juni 2016
Details :

 

Zondag 5 juni, 11:00 – 13:00 uur.

Café des Archiducs, Aartshertogenlaan, 72, 1170 Watermaal-Bosvoorde

Opening van de tentoonstelling

Brahim Benhaddou, directeur van SESO, brengt het verhaal van de Sociale dienst van Socialistische solidariteit.

Het SESO werd in 1937 opgericht voor de organisatie van de opvang van de Spaanse kinderen in België. SESO is ook nu actief in de opvang van vluchtelingen die oorlog en geweld ontvluchten.

We vertonen ook een video-interview van Dolores Alvares, coöperant en inwoonster van de Florealwijk.

Net als haar broer Luis, woont ze nog steeds in de Floreal. Zij werden als kind opgevangen in België. Zij in Watermaal-Bosvoorde, haar broer in Sint-Pieters-Leeuw. Voor “mémoires vives” een project van de gemeente Watermaal-Bosvoorde, vertelt zij haar levensverhaal.

De opening van de tentoonstelling wordt afgesloten met een korte receptie met Spaanse tapas.

Info: 0474/583975

Email: bertrand.jos@skynet.be / michel.kutendakana@scarlet.be /

Organisatie: PAC Etterbeek, PAC Watermaal Bosvoorde, August Vermeylenkring Watermaal Bosvoorde, Louis Paul Boonkring Etterbeek, Centre Culturel Garcia Lorca

Met medewerking van : GC Wabo – Watermaal-Bosvoorde, Centrum voor Lokale Geschiedenis Watermaal-Bosvoorde, AMSAB – Instituut voor Sociale Geschiedenis, IEV Institut Emile Vandervelde.

Van zondag 5 Juni – 30 juni 2016

Café des Archiducs, Aartshertogenlaan, 72, 1170 Watermaal-Bosvoorde (in de tuinwijken Floreal en Logis)

EXPO: “kinderen tekenen de oorlog” Kindertekeningen van de Spaanse burgeroorlog.

Kinderen zijn vaak de eerste slachtoffers van oorlog en geweld. Dat is nu, dat was ook zo tijdens de Spaanse Burgeroorlog die 80 jaar geleden uitbrak. Meer dan 5.000 kinderen werden toen in België opgevangen, verschillende onder hen in de tuinwijken van Watermaal-Bosvoorde, de Floreal en de Logis. Sommigen keerden terug, anderen vonden hier hun nieuwe thuis.

Met de tentoonstelling van kindertekeningen uit het archief van AMSAB, willen we de herinnering aan het verleden terugbrengen in de “geklasseerde” sociale tuinwijken van Watermaal-Bosvoorde: de Floreal en de Logis. Mensen verenigden zich in coöperatieven om hun recht op wonen, waar te maken. Deze woon-coöperatieven zijn een monument in onze sociale geschiedenis en een bron van sociaal en politiek engagement, zoals de opvang van de Spaanse “ninos”, kinderen die de oorlog in hun land ontvluchtten of het verzet tegen het nazisme in de tweede wereldoorlog.

Dankzij Luis Alvarez, het centrum voor lokale geschiedenis en het IEV, kunnen we ook affiches, prentkaarten, solidariteit-zegels laten zien uit die tijd.

------------------------------