Archief

Film “les mamàs Belgues (De Belgische mama’s)”

Datum: 1 juni 2016 19:30
Details :

WOENSDAG 1 JUNI, 19u30

Centre Culturel Garcia Lorca,  Voldersstraat 47-49 te 1000 Brussel.

Vertoning documentaire “les mamàs Belgues (De Belgische mama’s)”  (NL-FR en Spaans)  Met Sven Tuytens, VRT-correspondent en maker van de documentaire

Noémie Schellens en Maarten Vandenbemden  vertolken gedichten van Garcia Lorca

Inkom: 5€

inleiding door Sven Tuytens en vertoning van zijn documentaire “De Belgische mama’s”.
Sven Tuytens is VRT correspondent in Madrid en houdt zich onder meer bezig met de zoektocht naar de massagraven van gesneuvelde Brigadisten in Spanje.
Sven zal zijn documentaire voorstellen, in première:

“les mamàs Belgues (De Belgische mama’s)”

De documentaire brengt het verhaal van de verpleegsters van het hospitaal van Onteniente, ondergebracht in het oude klooster. Het ultramoderne hospitaal met 800 bedden werd in 1937 ingericht door het internationaal solidariteitsfonds en beheerd door Belgische socialisten. De verpleegsters werden in de stad  “las mamas Belgues” genoemd.

Sven Tuytens zal ook ook het boek  voorstellen dat hij samen met Rudy Van Doorslaer schreef rond de figuur van Piet Akkerman en dat in mei zal uitkomen. Akkerman stierf op 1 januari 1937 aan de gevolgen van een bajonetsteek, twee maanden nadat hij was toegetreden tot de Internationale Brigades. In korte tijd maakte Akkerman, amper 23, steil opgang in de brigades. Een ware held, die onbegrijpelijk genoeg onbekend is gebleven in zijn geboorteland, maar in Spanje op handen wordt gedragen.

Noémie Schellens en Maarten Vandenbemden  vertolken gedichten van Garcia Lorca.
Noémie is sopraan en Maarten is gitarist. Samen brengen ze liederen van  Federico García Lorca (1898-1936). Kobe Baeyens presenteert.

Zie ook de activiteit op zondag 5 juni 2016 in Watermaal.

Organisatie: PAC Etterbeek, PAC Watermaal Bosvoorde, August Vermeylenkring Watermaal Bosvoorde, Louis Paul Boonkring Etterbeek, Centre Culturel Garcia Lorca

Met medewerking van : GC Wabo – Watermaal-Bosvoorde, Centrum voor Lokale Geschiedenis Watermaal-Bosvoorde, AMSAB – Instituut voor Sociale Geschiedenis, IEV Institut Emile Vandervelde.