Archief

NO PASARAN

Datum: 6 juni 2015 16:00
Details :

Zaterdag 6 juni 2015 - Vanaf 16:00u

NO PASARAN

Een nieuwe documentaire over de Spaanse burger-/agressieoorlog, met debat over de rol van Brussel en België in de strijd tegen het Franco-regime na WO II.

Cultuurcentrum 'Garcia Lorca', Volderstraat 47/49, Brussel

16:15u - filmvoorstelling NO PASARAN
Daniel Burkholz
, de Duitse regisseur van de nieuwe film NO PASARAN zal zijn in België nog nooit vertoonde documentaire inleiden. De film poogt een antwoord te geven op de vraag waarvoor zoveel jongeren indertijd de strijd aangingen. In heel Europa zoekt Burkhotz de laatste getuigen op. Centraal staan mensen zoals Herman Scheerboom (Nederland), Joseph en Vincent Almudever (Frankrijk), Giovanni en Onorina Pesce (Italië), Rosario Sanchez Mora (Spanje). Zij waren jongeren toen ze zich vrijwillig aansloten in de strijd tegen het fascisme.
Niemand vermoedde dat een 10-jarige odyssee zouy volgen naar de talrijke oorlogsvelden in Europa, langs nazi-concentratiekampen terug thuis.

17:45u - José Menendez (...) gaat in discussie met Angel Enciso en Vincent Scheltiens
Angel Enciso
is psychoanalist en professor kunst en psychoanalyse, o.a. verbonden aan de ULB/La Cambre. Hij is ook voormalig vertegenwoordiger van de Spaanse communistische partij in de Benelux.

Vincent Scheltiens is doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en lid van Power in History/Centre for Political History. In 2010 werkte hij op het Studie- en Onderzoekcentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (SOMA) aan een internationaal onderzoeksproject 'Privacy en historisch onderzoek', toegespitst op politiearchieven van voormalige autoritaire staten in Europa in de 20ste eeuw.

José Menendez is de zoon van Spaanse immigranten in Brussel. Hij is al sinds jaren de drijvende kracht achter het bedrijvencentrum Euclides in Anderlecht en als een vis in het water in de Spaanse gemeenschap in Brussel. Hij hecht veel belang aan een juiste herinnering van die belangrijke periode uit de Spaanse geschiedenis in het buitenland.

We trachten inzicht te krijgen in de rol die de vele solidaire organisaties en personen vanuit Brussel speelden in de strijd tegen de fascistische dictatuur in Spanje. Brussel was met name een centrum voor het aanmaken en verspreiden van de clandestiene pers.

19:00u - We sluiten af rond 19:00u (op tijd voor de finale van de Champions League)

INKOM: 5 euro

Een initiatief van de Louis Paul Boonkring, in samenwerking met de asbl Centre Garcia Lorca en Izquierda Unida