Archief

Stop Art. 63§2

Datum: 2 oktober 2014 20:00
Details :

Stop Art. 63§2

In december 2011 vaardigde de regering-Di Rupo "Artikel 63§2" uit. Deze maatregel beperkt de inschakelingsuitkeringen (de vroegere wachtuitkering) tot drie jaar vanaf de leeftijd van 30 jaar - een primeur voor België. Naar schatting 27.000 (schatting RVA) tot 50.000 (schatting ABVV) burgers verliezen zo vanaf 1 januari 2015 hun inkomen (vooral vrouwen en precaire werknemers). De karige compensatiemaatregelen noch de OCMW’s zullen dit sociale bloedbad kunnen verlichten.
Het aftellen is dus bijna voorbij. Sommigen geven zich al gewonnen, maar anderen, zoals het netwerk "Stop Art. 63§2" samen met een veertigtal verenigingen (inclusief Nova), eisen niets minder dan de afschaffing van deze onwettige maatregel. Hij werd gestemd binnen het kabinet na 541 dagen zonder regering, en is nooit door het parlement goedgekeurd. Het is een van die soberheidsmaatregelen die de economische crisis moet oplossen door de grootste slachtoffers ervan aan te pakken. De verwachte winst voor de staatskas is 150 tot 200 miljoen euro per jaar, een peulschil in vergelijking met de enorme staatsschuld. Terwijl de banken in nood zonder enige wederdienst miljarden euro’s kregen, wordt het overlevingsinkomen van de meest kwetsbare burgers afgenomen, met als voorwendsel dat ze geen werk vinden in deze tijden van economische crisis (veroorzaakt door de banken) en besparingen!

Na de filmprojecties spreken de Luikse en Brusselse vertegenwoordigers van Stop art. 63§2 over hun acties die alle steun verdienen – te beginnen met het online ondertekenen van hun oproep op http://www.stop632.be/

Les Parasites
Patrick Séverin, 2014, BE, video, fr ov, 25'

Op basis van getuigenissen van Luikenaars bedreigd door art. 63§2, schetst "Les Parasites" trefzeker een ondraaglijke situatie die schreeuwt om actie. Of de versie die we hier in avant-première tonen de definitieve is, weten we nog niet, maar de situatie is in ieder geval zeer herkenbaar voor (te) velen onder ons…

In aanwezigheid van Patrick Séverin.

Win for Life
Marie Vella, 2013, BE, video hd, fr ov nl ond, 20'

Een documentaire in animatievorm die alle gangbare opvattingen over doppers overhoop gooit in een vrolijk allegorisch verhaaltje waarin het precariaat een kracht wordt!

Datum: donderdag 02 oktober 2014 vanaf 20:00 uur.

Gratis

Waar:
Cinéma NOVA, Arenbergstraat 3, 1000 Brussel