Archief

Doordacht Herdacht 3: Herinneringsstoer Verzet in Brussel tijdens WO II

Datum: 4 mei 2014 10:00
Details :

Vive la vie*
*een grafitti in de kelders van de Gestapo aan de Louisalaan
waar politieke gevangenen werden opgesloten, verhoord en gefolterd.

Herinneringsstoer Verzet in Brussel tijdens WO II
Zondag 4 mei 2014

Voor het derde jaar op rij (her)denkt de Boonkring doordacht.
Twee jaar geleden haalden we een paar knappe dames bijeen voor een gesprek over herinneringscultuur bij ons.
Vorig jaar bezochten we de beklijvende tentoonstelling over Alfredo Jaar en gingen in debat over beeldende kunst en mensenrechten.
Dit jaar is het 70 jaar geleden dat België en Brussel bevrijd werden.
We bezoeken een aantal markante plaatsen die aan het verzet toen gelinkt zijn. L'ambarras du choix. Deze keer in de vorm van een parcours langs herinneringsplekken in Brussel. Brussel loopt over van verzetsplekken, de stad was  een guyère-kaas van verzet toen…We nemen u mee naar een aantal gaten en verhalen in die kaas, een mix van bekende en minder bekende…met de bus. Daniel Weyssow van de Auschwitzstichting, specialist ter zake, vergezelt ons de ganse dag. Af en toe wordt een tekst of een gedicht gebracht.We ontstoffen het wat belegen Anderlechtse verzetsmuseum. Bespieden het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo aan de Louizalaan met zijn merkwaardige graffiti, dat gebombardeerd werd door Jean de Selys in februari 1943.
We bezoeken het Hastir-huis, een cultuurplek in het midden van de betonnen Europese wijk, en maken er de link met de jongeren die het XXste transport vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz wisten te doen stoppen (die jongeren haalden hun inspiratie trouwens bij Jean de Selys).
We bekijken hoe spoorwegmannen het laatste konvooi vanuit Sint-Gillis hebben kunnen verijdelen. Bomen door over de 'valse Soir' die met weinig middelen gemaakt en verspreid werd.
En, hoe kan het ook anders, we zetten een boom op over hedendaagse vormen van verzet hier en elders die soms niet, soms wel aan 'plekken en pleinen' gelinkt zijn.

Afspraak aan het Nationaal Museum van het Verzet, Van Lintstraat 14, 1070 Brussel, dat we vrij kunnen bezoeken vanaf 10:00uur.
De activiteit zelf start om 11:00uur in het museum.
Wie vanuit Etterbeek met de bus naar het museum wil gebracht worden, is de afspraak om 10:00uur stipt aan het gemeentehuis, Oudergemselaan 115-117.

11.00: Anderlecht – Nationaal Museum van het Verzet
Introductie over een aantal plekken die we bezoeken door Daniel Weyssow. De directeur van het museum zal ingaan op het verhaal van de ‘Valse Soir’ en op de ‘gerredde’ deur van een van de foltercellen van de Geheime Feldpolizei (Sint-Joost-ten-Noode).

12.30: Gevangenis van Sint-Gillis
Hier werden meer dan 30.000 mannen, vrouwen en kinderen opgesloten door de Duitse bezetter, waarvan velen omkwamen in de kampen. We hebben het o.a. over de laatste trein met gevangenen ‘de spooktrein’, waarvan het vertrek verijdeld werd door mannen van het spoor. We luisteren naar een excerpt uit ‘les voix de Saint-Gilles’

13.00: Sint-Joost-ten Node – Dwarsstraat
Hier was het hoofdkwartier van de Geheime Feldpolizei gevestigd, nu is het een jeugdhotel.
We overhandigen aan de verantwoordelijken een maquette van een gedenkplaat (met de geredde deur) om te herdenken wat hier gebeurd is. De plek was ook ooit de pleisterplaats van de broer van Theo van Gogh.  We nemen daar een korte lunch.

14.00 -15.30: via de Louisalaan (kelders van de Gestapo), Electrabel (waar de Militärverwaltung huisde) en de Ruisbroekstraat (waar de valse Soir gedrukt werd) naar het Rouppeplein, waar de laatste trein met gevangenen uit Sint-Gillis vertrok en waar we stilstaan bij de speech van de herdenking een jaar later. We hebben het over verzet in de Marollen.

15.30-16.30: Maison Marcel Hastir - Handelsstraat Europese Wijk - Rondleiding
Marcel Hastir was kunstschilder, filosoof en verzetsstrijder. Hier werden vanaf 1935 concerten van jonge musici georganiseerd (Koningin Elisabeth kwam er poseren… ). Vanaf 1940 fungeerden zijn atelier en ‘schilderschool’ vooral als betrekkelijk veilige ontmoetingsplaats voor jonge mensen. Onder hen waren de jonge mannen die het twintigste transport van Dossin naar Auschwitz wisten te stoppen in Boortmeerbeek op 19 april 1943. Vanaf 1949 werd het een plek van memorie en een ‘huis van vele kunsten’ te midden de nu soms trieste monofunctionele Europese wijk. Charles Trenet, Jacques Brel, Barbara, Béjart, Narciso Yepes kregen er hun eerste kansen.  Het huis heeft nu een rijk aanbod aan concerten, lezingen, tentoonstellingen : https://sites.google.com/site/ateliermarcelhastir/concerts-et-autres-activites/programme

We sluiten af met een verre de l’amitié.

Graag bevestiging van deelname vóór 25 april.
Inschrijving: Mark Michiels   Tel. 02.649.35.87   Email : lpboonkring@hotmail.com

Deelnameprijs: 15 euro : lunch – gidsen en vervoer inbegrepen.
Uw inschrijving bevestigen door bedrag van 15 € per persoon te storten op rekening: IBAN BE40 001 1199489 63 - Louis Paul Boonkring.

In samenwerking met en veel dank aan de verschillende plekken die we bezoeken, en aan Curieus Sint-Joost en de Auschwitzstichting.