Archief

Tour Arabe III

Datum: 23 november 2013 14:00
Details :

Zaterdag 23 november2013 – 14:00 u - Samedi, 23 novembre 2013 – 14:00 h
GC Ten Noey, Gemeentestraat 25, 1210 St.Joost-ten-Node

Al verschillende jaren gaat de Louis Paul Boonkring op stap in Brussel, op zoek naar plekken en mensen die betekenis geven aan de rijk geschakeerde Arabische component van onze stedelijke samenleving.

Dit jaar wordt het geen tour in de letterlijke zin van het woord. We blijven op één plaats en strijken neer in gemeenschapscentrum Ten Noey in Sint-Joost-ten-Node.
De uiteenlopende ontwikkelingen rond de z.g. Arabische lente leveren meer dan genoeg gespreksstof voor een boeiende namiddag.

L’association socioculturelle Louis Paul Boonkring organise un après-midi-rencontre autour des thématiques se rapportant au Printemps arabe au gemeenschapscentrum Ten Noey à Saint-Josse, Rue de la Commune 25.

Om 14:00u gaan we van start met een dialoog tussen Bart Peeters en Yassine Channouf.
Bart Peeters studeerde o.a Arabische taal en cultuur, politieke wetenschappen en Mesopotamische talen en geschiedenis.
Yassine Channouf studeerde Arabistiek en Islamkunde aan de KUL en doet momenteel een master in Modern Middle Eastern studie aan de universiteit van Leiden.
Beiden zijn kenners van het modern Arabische denken en van het politiek en religieus sektarisme in Libanon.
Ze praten over de schisma's in de Islam, belichten de geschiedenis ervan en pogen de relevante vandaag te duiden, zowel religieus als politiek.

Om 16:00u vertonen we de kortfilm ‘Women and the Egyptian revolution’ van An Van Raemdonck.
De film werd gedraaid in april 2011, vanuit een interesse voor feministisch activisme.
An Van Raemdonck is als doctoraal onderzoekster verbonden met het RUGent.
Ginette Bauwens (MANA) verzorgt een korte inleiding.

Om 17:00u verplaatsen we ons naar Tunesië, waar de ‘Arabische lente’ ontkiemde.
Dat doen we aan de hand van de kortfilm ‘Juste un film’ van Manuel El Mabrouk, over jonge kunstenaars die over de revolutie dromen. Joachim Ben Yakoub, een belangrijke figuur in GC De Pianofabriek maar ook een jonge onderzoeker, leidt in. Hij tracht vooral de politieke actualiteit van Tunesië te begrijpen en te duiden vanuit het perspectief van het imaginaire en de kunst.

Om 17:30u eindigen we in schoonheid met een muzikale ontmoeting tussen Henk de Laat, Nederlands vocalist en bassist, en de quanunspeler Osama Abdulrasol (Irak) .
Sinds hun ontmoeting op het poëziefestival in Den Haag in 2008 speelden ze al meerdere keren samen. Ze staan garant voor groot vakmanschap en gedreven speelplezier. Een magische ervaring die bewijst dat diverse culturen moeiteloos kunnen versmelten.

Au programme…

14 :00 h : Dialogie entre Bart Peeters et Yassine Channouf sur les divisions au sein de l’Islam, avec la situation libanaise comme toile de fond. Deux jeunes chercheurs arabistes et islamologues émettent leurs points de vue.
16:00 h : Court-métrage 'Women and the Egyptian revolution' de la chercheuse An Van Raemdonck (Université de Gand), sur l’activisme feminine (et feminist) en Egypte. Introduction par Ginette Bauwens (asbl Mana).
17:00 h : Le court-métrage 'Juste un film' de Manuel El Mabrouk,capte la pensée, les rêves et les espoirs des artistes impliqués dans le processus de changement en Tunisie.
17 h 30 : Rencontre musicale entre Henk de Laat (chanteur et contrebassiste hollandais) et Osame Abdulrasol (virtuose iraquien du quanûn).

Libanese hapjes.
Buffet libanais.

Inkom/deelname in de onkosten:              8 €
6 € (studenten, werkzoekenden, OMNIO)

Entrée/participation aux frais:                   8 €
6 € (étudiants, chômeurs, OMNIO)

Reservatie is gewenst, via lpboonkring@hotmail.com.
Réservation conseillée voir lpboonkring@hotmail.com

Organisatie: Louis Paul Boonkring in samenwerking met GC De Markten, GC De Pianofabriek en Mana vzw.
Une organisation du Louis Paul Boonkring en collaboration avec gemeenschapscentrum De Markten, gemeenschapscentrum Pianofabriek et asbl Mana.