Archief

Voorsmaak voor de reis naar Hamburg

Datum: 23 januari 2013 20:00
Details :
Onze eerstvolgende activiteit heeft plaats op woensdag 23 januari 2013 om 20:00u.
Plaats:  Hanse Office, Palmerstonlaan 20, 1000 Brussel.
Het gaat hier om een activiteit in het kader van de reis naar Hamburg (van 1 tot 5 april); het programma is boeiend voor elkeen. Oordeel zelf:

- Verwelkoming en inleiding op de tentoonstelling wordt verzorgd door Knut Fleckenstein, Europees Parlementslid uit Hamburg voor de SPD.
- Bezoek aan de tentoonstelling 'Stolpersteine und Angehörige'  - "Stolpersteine" is een idee en project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn).
Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Deze Stolpersteine (letterlijk 'struikelstenen') herinneren onder andere aan Joden, Sinti en Roma, politieke gevangenen, homoseksuelen, Jehova's getuigen en euthanasieslachtoffers. Ook in België (o.a. Schaarbeek, Anderlecht) zijn zulke struikelstenen geplaatst. Deze tentoonstelling geeft via foto's van de fotografe Gesche-M. Cordes een overzicht van deze Stolpersteine.

- We krijgen ook een toelichting over Hamburg en de werking van het Hamburgse Parlement (die Hamburgische Bürgerschaft) en over het belang van Hamburg als economische (groei)pool en de aandacht die naar Groene Stroom gaat.