Archief

De reis: Hamburg

Datum: 1 april 2013 tot 05 april 2013
Details :

De tweede grootste stad van Duitsland (1,8 mijoen inwoners). Ook de grootste havenstad van het land. Neemt de derde plaats in op
Europees vlak (na Rotterdam en Antwerpen).

Maar toch nog 145 km verwijderd van de zee. De Elbe als levenslijn van Hamburg.

Een haven met haar meer dan 130.000 werknemers als poort van de wereld.

Maar vooral ook als voorbeeld voor die wereld. Hamburg mocht in 2011 de titel 'European Green Capital' dragen van Europa.  Als voorbeeld voor het oplossen van de milieuproblemen in de steden. Daarom nemen we de trein (minder dan 7 uur sporen vanuit Brussel). En zo onze ecologische voetafdruk beperken.

Hamburg - nu met SPD meerderheid (51 %), maar ook met actieve Groenen (Grüne/GAl - 12 %) en radicaal linksen (Die Linke - 7 %).   We speuren er naar het 'socialistische' gehalte van de sociaal-democratische meerderheid. Maar we horen ook de visie van de andere politieke spelers. Zal men er in Hamburg  in slagen om een minimumloon te bekomen voor een groot deel van de werknemers? Of zal de nefaste sociale politiek van de federale regering de armoede alleen maar doen toenemen? Discussiestof genoeg.

Gentrificatie maken we mee op onze wandeling in de buurt rond het Centraal Station. Natuurlijk is een alternatieve havenrondvaart met uitleg over de milieupolitiek, havenuitbreiding, Elbeverdieping en verontreiniging al gepland.

Vergeet niet: het aantal deelnemers is beperkt tot 30 leden. Snel inschrijven dus de boodschap.