Archief

Doordacht Herdacht 2: Geen kunst om de kunst

Datum: 24 november 2012 14:00
Details :

 

Zaterdag 24 november 2012 om 14 uur - ING-centrum. Koningsplein. Brussel - Toegang: 8 euro

Let there be light (geen kunst om de kunst?)

"We work in the dark - we do what we can - we give what we have. Our doubt is our passion and our passion is our task. The rest is the madness of art" Henry James (The Middle Years).

Vorig jaar hadden we het in het Klein Kasteeltje en omgeving over de herinneringsgolf in verband met de oorlogen hier die ons overspoelt. Dit jaar gooien we het over de hedendaagse kunstbalk. In het cultureel centrum van ING loopt een satelliettentoonstelling met werken van Alfredo Jaar, in het kader van www.newtopia.be in Mechelen, een tentoonstellingenparcours over kunst en mensenrechten. We bezoeken de tentoonstelling en discussiëren achteraf samen met Rik Vanmolkot over het werk van Alfredo Jaar en vooral over de rol van het beeld in conflictsituaties en bij culturele trauma’s. Onze gesprekspartners zijn kunstenares Ingrid Rollema en fotograaf Bruno Stevens.

Alfredo Jaar is een belangrijk hedendaags kunstenaar (°Chili) die de afgelopen dertig jaar consequent met de mensenrechten bezig is geweest. Hij maakt foto’s, films, installaties (ook in de openbare ruimte) en op tekst gebaseerde werken, die inspelen op mondiale conflicten en gebeurtenissen zoals genocide en onderdrukking in militaire dictaturen. Zijn praktijk draait om de internationale actualiteit, het ontnemen van sociale rechten en economische ongelijkheid. Deze tentoonstelling focust op het werk dat hij heeft gemaakt met betrekking  tot het Afrikaanse continent.

Ingrid Rollema is beeldend kunstenaar en volkenrechtelijk jurist. Zij is medeoprichtster van "De Open Studio Khan Younis" in Gaza. Deze maand heeft zij het Nomadic Memorial ‘Cast Lead’ getoond in de Horta Hal van Bozar.
De installatie, die het beeld oproept van een grafveld, is opgebouwd uit 1430 boeken die in slagorde boven de vloer ‘zweven’. Ieder boek is uniek en draagt de naam van een slachtoffer van Operation Cast Lead die in 2008/2009 door het Israëlische leger in Gaza is uitgevoerd. De boeken bevatten teksten van schrijvers, kunstenaars en denkers uit Oost en West. Deze boeken tezamen vormen een gedenkteken vervuld van kennis, die de verwoestende catastrofe niet heeft kunnen voorkomen. Niet wetende dat er in november 2012 weer een oorlog uitbrak is dit monument relevanter dan ooit. www.castlead.eu

Bruno Stevens (°België) is een van onze bekendste fotografen. Hij heeft gewerkt in Mexico, Haïti, ex-Joegoslavië, Tsetsjenië Afghanistan, India, Israël, Palestina, Irak, Darfoer, Sri Lanka, Nepal, Oeganda, Pakistan, Kenia, Somalië, Angola, Libanon, Cambodja, Algerije, Iran, Laos, USA, Tunesië, Libië... Zijn werk focust op het lot van de burgerbevolking in conflict- en oorlogszones. Hij  publiceert regelmatig in Stern, Libération, The Sunday Times Magazine, Time, Newsweek, Paris-Match…

Geen ‘art for art’s sake’ dus.

Concreet:
- Afspraak op 24 november om 14:00 - ING Centrum, Koningsplein Brussel, gegidst bezoek aan expo Alfredo Jaar.

- 15:30u: Koffie en Brusselse wafel in nabije gelagzaal en gesprek met Esther-Shalev-Gerz en Bruno Stevens. Rik Vanmolkot stelt de vragen. Einde rond 17:00u.

- Inschrijven absoluut nodig! Stort daarvoor ten laatste op 20 november 8 euro op rekening 001-1199489-63 van de LPBoonkring met vermelding ‘Alfredo Jaar’ en stuur een mailtje naar lieve.franssen@chello.be