Archief

Doordacht Herdacht - At Memory's Edge?

Datum: 8 mei 2012 00:00 tot 23:59
Details :

Met het Boonjaar zitten we dit jaar volop in de verjaardagshype. De Boonkring wil wat duidelijker zien in hoe we publiek omgaan met herinnering en herdenking aan beide wereldoorlogen bij ons. Maar ook nu verscheuren oorlogen gezinnen, laten blijvende sporen na en doen mensen op de vlucht slaan. een aantal van hen verblijven in het grootste opvangcentrum van België, het Klein Kasteeltje.

" History is that certainty produced at the point where the imperfections of memory meet the inadequacies of documentation. " Julian Barnes (The sense of ending)

De datum is  niet toevallig gekozen. Op 8 mei herdenken we her en der het eind van WO II, en toch is de officiële 'oorlogsherdenkingsdag' 11 november. Dat oorlogsverjaardagsfetisjisma zwelt naar zijn hoogtepunt bij de herdenking van 100 jaar WO I die er aan komt. Er gaat, vooral in Vlaanderen, nu al veel aandacht naartoe. Hoe gaat dat in zijn werk, en vooral waarom? Waarin ligt het verschil in de omgang met die beide oorlogen? En welke sporen vinden we daarvan terug in de openbare ruimte? 'Zeggen' die ons nog wat?

Voor we in discussie gaan, verkennen we de wijk rond het Klein Kasteeltje. Vele vluchtelingen hebben aangrijpende, boeiende en unieke verhalen over oorlog. Het verhaal van de oorlogen bij ons en de kleine en grote oorlogen die nog steeds worden uitgevochten, worden verwerkt in een wandeling langs gedenkwaardige monumenten en plaatsnamen in en rond het Klein Kasteeltje. Heden en verleden worden door gidsende historici, bewoners en ex-bewoners van het Klein Kasteeltje samengebracht in een unieke herdenkingswandeling. Ze vertellen verhalen, maken een gedicht, leveren commentaar op monumenten en straatnamen in de buurt. De wandeling sluit symbolisch af in de expo-ruimte van het Klein Kasteeltje waar het legermuseum exposeert, naast creatieve krachten vanuit het Klein Kasteeltje (de vrouwenwerking, de poëziegroep...). We doen een en ander samen met Globe Aroma, een sociaal-artistieke organisatie die ontmoetingen met nieuwkomers en vluchtelingen in de stad stimuleert.

 

 

Daarna zetten we een boon op over dat moeilijke omgaan met geschiedenis en wat er bij komt, met:

> Chantal Kesteloot, hoofd wetenschappelijke activiteiten van SOMA (Studie- en documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij). Ze werkt o.a. rond de herinnering aan de oorlog en de nationale geschiedenis, alsook nationalisme en identiteit;

> Anne Morelli, professor aan de ULB, die o.a. rond migratie, interculturaliteit en mythevorming werkt;

> Laurence van Ypersele, die doceert aan de UCL en zich o.a. verdiept in WO I en de beeldvorming erover.

Rik Vanmolkot leidt het gesprek. Hij houdt zich o.a. bezig met de rol die kunst en cultuur spelen op het vlak van de herinnering.

Organisatie: Louis Paul Boonkring in samenwerking met Globe Aroma en met de sociaal-culturele werking van het Klein Kasteeltje.

Dinsdag 8 mei 2012 - wandeling om 18:30 en discussie om 20:30, Klein Kasteeltje, 9de LINIELAAN 27, 1000 BRUSSEL